Kiełbasa to znany i ceniony mięsny przysmak, który ma swoją bogatą historię. Polskie słowo kiełbasa pochodzi już z XV wieku. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie, by mogło jej zabraknąć na naszym stole. Kiełbasa jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również pożywna. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Zastosowanie w kuchni

Współcześnie kiełbasy spożywa się na wiele różnych sposobów. Można je jeść z kanapkami, tostami, smażyć, grillować, piec nad ogniskiem, czy gotować, dodając do wielu znanych polskich potraw. Żurek, jajecznica, zapiekanka farmerska, leczo, fasolka po bretońsku to tylko niektóre z dań, które bez kiełbasy nie smakują tak dobrze.

Krótki przewodnik po kiełbasach. Którą wybrać?

W naszej ofercie można znaleźć wiele ciekawych rodzajów kiełbas, które mają swoje różne zastosowanie. Które lepiej smakują z kanapką, a które warto dodać do białego barszczu? Jaka kiełbasa lepiej nada się na grilla, a którą warto zjeść ugotowaną? 


Oto przegląd najpopularniejszych pysznych Tarczewskich kiełbas oraz wybrane propozycje ich spożycia.

Kiełbasy idealne na kanapki:

Kiełbasa Parówkowa, Szynkowa Wieprzowa, Kiełbasa domowa, Żywiecka, Krakowska Sucha.

Kiełbasy, które warto podać na ciepło: 

Kiełbasa Chłopska, Kiełbasa Sołtysa, Kiełbasa Wiejska.

Kiełbasy do znanych polskich dań: 

Kiełbasa pieczona, Kiełbasa Śląska, Kiełbasa wiejska biała parzona.

Dlaczego my? Co nas wyróżnia?

Każdy produkt jest naturalny, produkowany z polskiego surowca najwyższej jakości. Staranna produkcja, tradycyjne receptury i odpowiednio skomponowane składniki przypraw sprawiają, że nasze kiełbasy smakują swojsko i wybornie zarazem. Mimo wspólnej produkcji i podobnego składu każda kiełbasa ma swój własny smak i aromat, a po jej skosztowaniu rośnie apetyt na więcej.

W ofercie posiadamy jeszcze inne rodzaje kiełbas, które idealnie sprawdzą się w polskiej kuchni, a ich wyrazisty smak doda każdej potrawie niezwykłego aromatu.