Jak prawidłowo przechowywać wędliny?
Pewnie nieraz zastanawiałeś się, dlaczego szynka tak szybko może tracić swoją świeżość i jak ewentualnie temu zapobiec. Przychodzimy z pomocą! Wpływ na świeżość wędliny ma bardzo wiele czynników, są to między innymi: temperatura, w której są przechowywane, materiał, ilość dni oraz to, jak szybko zostały przetransportowane ze sklepu do domowej lodówki. W końcu każdy z nas lubi produkty świeże i nie lubi marnować żywności, prawda?
Jak przechowywać wędliny w lodówce?
Wracasz ze sklepu i zapakowaną w foliowy woreczek wędlinę chowasz od razu do lodówki… STOP! To jest niestety najczęściej popełniany błąd już na samym wstępie. Wiesz, że odcinasz wtedy szynce dopływ świeżego powietrza? Taki sposób jej przechowywania sprawia, że ułatwiamy rozwój pleśni na jej powierzchni. A więc jak należy je zapakować, aby zachować ich świeżość na dłużej? Na przykład w papier pergaminowy lub plastikowy pojemnik z membraną, lub przewietrzeniem, aby był do niej dostęp powietrza. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin, a suszone i wędzone wędliny można włożyć do pojemnika. Nowe lodówki posiadają teraz także różne strefy temperatur, w których powinno się przechowywać odpowiednie produkty. Na jakiej więc półce powinniśmy układać wędliny? Półka środkowa będzie w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem — temperatura na niej wynosi między 4 a 7 stopni i to tutaj należy przechowywać dość szybko psujące się produkty jak wędliny i np. sery twarogowe.
- Świeże wędliny należy przechowywać do 3 dni,
- Wędliny suche i podsuszane – maksymalnie do 30 dni.
Jak rozpoznać, że wędlina jest nieświeża?
Gdy zauważysz na szynce śliski nalot, utratę koloru lub nieciekawy zapach — bezwzględnie należy zrezygnować z jej spożycia. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia co roku umiera 420 tys. osób w związku z zatruciem nieświeżym, źle przygotowanym lub niewłaściwie przechowywanym jedzeniem. Wiele osób bagatelizuje potencjalne zagrożenie i ryzykuje swoim zdrowiem. Bakterie, które namnażają się w niewłaściwie przechowywanej żywności, są bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu. Trzeba pamiętać, że wędliny w plastrach tracą świeżość szybciej, niż wędliny w kawałkach dlatego zalecamy kupować w całych kawałkach, dodatkowo ważne jest, aby nie przechowywać ich w opakowaniach bez dostępu powietrza, np.folia.
Pilnując tych kilku praktycznych wskazówek jak prawidłowo przechowywać wędliny, będziesz mógł się cieszyć zawsze świeżymi produktami i znacznie obniżyć ilość marnowanej żywności.