Boczek jest podstawą kuchni południowej Europy. To niezastąpiony składnik wielu zapiekanek i sałatek.
Dobrze komponuje się z ziemniakami, jajkiem, czy pieczywem. Jego wyrazistość w smaku sprawia, że zaspokaja on podniebienia wielu smakoszy. Oto sprawdzony przepis na pyszną przekąskę z boczkiem, którą możemy podać naszym gościom.
Ziemniaki z boczkiem zapiekane w piekarniku
Składniki:
- ziemniaki – 10 sztuk średniej wielkości
- Boczuś z wędzarni – 4 grubsze plastry
- śmietana kwaśna – 200 g
- masło – 50 g
- czosnek – 1 lub 2 ząbki (jeśli lubimy)
- szczypiorek
- przyprawy: rozmaryn (1/2 łyżeczki), papryka słodka (1/3 łyżeczki), szczypta soli i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przed gotowaniem czyścimy skórkę ziemniaków szczotką. Nie obieramy ich. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie około 25 minut. Ważne, aby nie były one zbyt miękkie. Odlewamy wodę, zostawiamy ziemniaki do ostygnięcia.
- Plastry Boczusia z wędzarni kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski i przyprawiamy rozmarynem i papryką słodką.
- Ostudzone ziemniaki kroimy na równe połówki. Każdą połówkę smarujemy odrobiną masła, posypujemy boczkiem, solimy i pieprzymy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Połówki ziemniaków kładziemy na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
- Pieczemy do momentu, aż boczek ładnie nam się zarumieni.
- Przekąskę podajemy z kwaśną śmietaną, przyprawioną solą, pieprzem i czosnkiem. Możemy dodać swoje ulubione przyprawy, jak np. oregano, tymianek czy bazylia. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!