Boczek jest podstawą kuchni południowej Europy. To niezastąpiony składnik wielu zapiekanek i sałatek.

Dobrze komponuje się z ziemniakami, jajkiem, czy pieczywem. Jego wyrazistość w smaku sprawia, że zaspokaja on podniebienia wielu smakoszy. Oto sprawdzony przepis na pyszną przekąskę z boczkiem, którą możemy podać naszym gościom. 

                                                                                                          Ziemniaki z boczkiem zapiekane w piekarniku

Składniki:

  • ziemniaki – 10 sztuk średniej wielkości 
  • Boczuś z wędzarni – 4 grubsze plastry
  • śmietana kwaśna – 200 g
  • masło – 50 g
  • czosnek – 1 lub 2 ząbki (jeśli lubimy)
  • szczypiorek
  • przyprawy: rozmaryn (1/2 łyżeczki), papryka słodka (1/3 łyżeczki), szczypta soli i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Przed gotowaniem czyścimy skórkę ziemniaków szczotką. Nie obieramy ich. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie około 25 minut. Ważne, aby nie były one zbyt miękkie. Odlewamy wodę, zostawiamy ziemniaki do ostygnięcia.

 

  • Plastry Boczusia z wędzarni kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski i przyprawiamy rozmarynem i papryką słodką.

 

  • Ostudzone ziemniaki  kroimy na równe połówki. Każdą połówkę smarujemy odrobiną masła, posypujemy boczkiem, solimy i pieprzymy.

 

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Połówki ziemniaków kładziemy na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

 

  • Pieczemy do momentu, aż boczek ładnie nam się zarumieni.

 

  • Przekąskę podajemy z kwaśną śmietaną, przyprawioną solą, pieprzem i czosnkiem. Możemy dodać swoje ulubione przyprawy, jak np. oregano, tymianek czy bazylia. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!
Lubisz gotować? Szukasz inspiracji? Zaobserwuj nasz profil na Facebooku i bądź na bieżąco z przepisami i nowościami!