Stół wiejski na wesele – co i jak?
Wiejski stół pojawia się na polskich weselach od wielu lat. Jest on naszą tradycją i już nikt nie wyobraża sobie bez niego tej hucznej imprezy. Przywodzi wszystkim wspomnienia na temat tego, co było podawane na weselach jeszcze 30-40 lat temu. Znajdziemy na nim tradycyjne, swojskie wyroby, które najczęściej wyrabiane są według rodzinnych, starodawnych receptur. Zapewniają gościom powrót do kulinarnej przeszłości.
Jakie wędliny powinny znaleźć się na wiejskim stole?
Wszystko zależy od wymagań pary młodej. Wiejski stół zwykle składa się z kilku rodzajów kiełbas, kaszanki, schabu, polędwicy, domowego pasztetu czy też smalcu. Znajdziemy na nim również ogórki kiszone, małosolne, marynowane grzybki oraz co najważniejsze: prawdziwy, wiejski chleb, który swoją chrupiącą skórką przyciągnie do stołu nie tylko zwolenników mięsa.
Cena wiejskiego stołu
Koszt takiego dodatku również jest zależny od wielu czynników, między innymi: liczby gości, czyli ostatecznej ilości i rodzaju wybranych produktów. Za niewielki wiejski stół, który będzie odpowiedni na kilkadziesiąt osób, zapłacimy około 1000 zł. Natomiast im więcej osób, tym musimy być przygotowani na większy koszt. Zakłada się, że na jednego weselnika powinno przypadać około 0,25 kg przysmaków. To pozwoli nam mniej więcej określić, ile kilogramów wyrobów potrzebujemy na całą imprezę.
Czy warto zdecydować się na wiejski stół?
Na wiejskim stole, zgodnie z tradycją musi być suto, swojsko i smacznie. I zapewniamy Was, że nie będzie nawet jednej osoby, która choćby na chwilę tam nie zajrzała, ponieważ mimo ogromu mięsa, znajdują się tam rarytasy nawet dla wegetarian i wegan. Niecodziennie ma się okazję, aby skosztować tak pełnowartościowych wyrobów. W dodatku to idealne miejsce na poznanie nowych osób lub spędzenie czasu na pogawędce z daleką rodziną. Wiejskie stoły zdecydowanie zbliżają do siebie ludzi.
Napisz do nas, a pomożemy Ci dobrać odpowiednie wyroby i ich ilość do Twoich potrzeb.